måndag 27 augusti 2012

Lyckade tantkakor.......


Jag älskar verkligen småkakor! Häromdagen fick jag för mig att baka lite. Jag gjorde en variant av min farmor goda kringlor men mina blev någon typ av hästskor och med lite annan kryddning........ Så här gjorde jag.

Tantkakor by Cila

Till mördegen (recept taget ur Sju sorters kakor)
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
200 g smör (måste vara smör, ej margarin!!)

Till toppingen (dessa mått är väldigt ungerfärliga, är det för lite blanda mer....)
ca 2 msk strösocker
ca 2 msk farinsocker
ca 2 msk pärlsocker
1 krm kanel
1 ägg


Arbeta ihop alla ingredienser till mördegen till en deg, för hand eller i matberedare. Rulla långa smala längder ca 1 cm tjocka. Skär i lagom längder, böj till hästskor och platta till något. Blanda alla torra ingredienser till toppingen i en skål. Pensla de hästskoformade kakorna med uppvispat ägg.  Lägg ner dem en och en med den penslade sidan nedåt i skålen med topping och tryck lite lätt så toppingen fäster ordentligt. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda ca 10-12 min på 175 grader.
 Ät och njut tillsammans med en god kopp kaffe : )



lördag 25 augusti 2012

Randigt när man seglar......




Hoppas på båtväder till helgen! Vi har ju som sagt blivit med båt. Supermysigt tycker vi än så länge. Och jag har fått ett till ställe att inreda! Men man måste ju också ha båtmässiga kläder. Så inför jungfrufärden tidigare i somras, jag gick igenom familjens garderob och letade upp vad som skulle kunna passa ute på havet. Och då menar jag inte vad som är praktiskt båtmässigt utan estetiskt båtmässigt. Så hela familjen har på båten, som sig bör, bara varit klädda i vitt och marinblått med stänk av rött.


(Pippitröja stickad av mormor i garn från Västamo i Västerås)


tisdag 21 augusti 2012

Rosenvial i full blom.........

 Här är min stolthet i trädgården just nu.
Min "egenhändigt framodlade" Rosenvial (en perenn variant av luktärt om jag har fattat det rätt). Den klänger sig upp i bambutornet som den är planterad runt och verkar må riktigt bra. Så gillar du luktärt kanske Rosenvial kan vara något även för dig?!
 Den är så fin nu och blommar för fullt och är även full med knoppar. Jag sådde den förra året och den tog tid på sig att växa till sig men i gengäld så blommade den ända fram till att frosten blev för hård. Får se hur länge jag får njuta av den den här hösten.....
Det härliga är också att den har flera olika nyanser, från vanlijvit till klaraste cerise. Jag försöker hålla mig till den rosa/lila/blå skalan på tomten med andra blommor som lavendel, lupiner och linblommor.








(Bambutorn från Plantagen)


fredag 17 augusti 2012

Tonfiskröra på båten..........


Sjön suger verkligen! Då måste det gå fort och vara smidigt att fixa lunch till familjen. Den här lunchen i sittbrunnen bestod av tunnbrödrullar med tonfiskröra till oss vuxna och kall pasta med kalla köttbullar till barnen. Barnen (och även vi vuxna...) gillar verkligen Mamma Scans nya miniköttbullar kryddade med soltorkade tomater.
Perfekt att ta med på utflykten.

Recept på tonfiskröran kommer här.

Tonfiskröra by Cila

1 burk tonfisk i vatten
3 hårdkokta ägg
1/2 dl majonäs
1/2 grekisk yoghurt
1 msk chilisås av ketchuptyp
1/2 finhackad lök alt 1/2 dl hackad gräslök
2 msk hackad dill
salt
grovmalen svartpeppar

Häll av tonfisken, hacka 2 av de kokta äggen. Blanda alla ingredienser och salta och peppra efter behag. Lägg ev till mer majonäs och/eller yoghurt om du vill ha röran mer krämig. Lägg en rejäl klick av röran på en skiva bröd och dekorera med ett par klyftor ägg alt bre ut röran på en tunnbrödskiva och rulla ihop. Servera gärna med gurka och tomat.


(Mamma Scans miniköttbullar med soltorkade tomater....mums...)

torsdag 16 augusti 2012

Försvinnande fint............


Det här är min sons fotavtryck på en av betongplattorna efter lek i vattenspridaren på gräsmattan.Tyckte det var lite fint. Kanske kan göra något av det?
Kort, tavla, bokomslag......
Eller kanske göra avtryck av något annat som man sedan kan fota?
Eller måla med pensel och vatten och sen föreviga med kameran.....



måndag 13 augusti 2012

Semesterminne på burk.......


Jaha, då var semestern slut. Men fina minnen från i sommar kommer hjälpa mig hålla humöret uppe när hösten kommer. För det känns som om det kan bli en ovanligt tung höst efter denna kyliga och opålitlaga sommar ....... 

Jag har alltid varit förtjust i stenar.
Dessa vita fina stenar kommer från en strand på Kreta.
Burken de ligger i är också från ön men innehöll supergod flytande honung,
 som vi hade på youghurten på morgnarna.


Härligt när man kan bevara sommarminnen på burk.....!


söndag 12 augusti 2012

Blommor i kaffepanna......


Sån här somrig bukett kom min dotter hem med i onsdags! Visst blev det fint i den gamla kaffepannan som jag har hittat på "rännet" vid min pappas barndomshem i Småland.



Bordet med pannan står bredvid ytterdörren och brukar innehålla allt från buketter från min dotter, blåbärsris från skogen till basilikaplanta från ICA. Det är alltid fint att sätta blommor och växter i något som kanske inte riktigt är tänkt till det.....



 Den fina gamla svensktillverkade pannan kommer tydligen från Eskilstuna.




fredag 10 augusti 2012

Sommarfrukost........

Så här härlig frukost åt båda barnen för några dagar sedan! Blåbär och hallon från skogen runt knuten och smultron från egen täppa. Och så lite vaniljyoghurt till det. Sommarlyx......

onsdag 8 augusti 2012

Ljus i regnrusket..............

(ljus från ICA Maxi)
Jag känner att den rosa perioden snart får lov att vara förbi. Men jag suger ett tag till på den skära karamellen. Hittade ljus på rean på ICA Maxi som passade perfekt på köksbordet. Så det rosa temat får leva kvar tills ljusen är sluteldade......


söndag 5 augusti 2012

Fina kryddburkar...........

(kryddor från Krusmyntagården på Gotland)

Som tack för hjälpen med att ta hand om Harry så fick vi dessa fina kryddburkar av våra grannar. Vitlökspepparn ska bli kul att prova när vi grillar lax och till det kanske göra en god kall sås tillsammans med Persilada och grekisk yoghurt....

lördag 4 augusti 2012

Grillning i kvällssolen.......


 Vi har precis blivit med båt. Första kvällen höll på att sluta i totalt kaos med motorhaveri, ledsna barn och stressade föräldrar. Men tack vare Bengt så gick allt bra och vi fick en underbar kväll med grillning på stranden och kvällspromenad i månskenet! Så himla härligt med sådana snälla och hjälpsamma människor!



fredag 3 augusti 2012

Ljusrosa blickfång................


 Så här rosa och ljuvligt har en väninna till mig gjort i sitt uterum!! Pelargoner är så himla fina, speciellt när de ser ut så här. Alla färger är väl fina på sitt sätt men mina favoriter är nog ändå vita och som denna i riktigt ljusrosa nyans.