lördag 31 december 2011

Mössa och sjal i Pippi-tema................



Har virkat bara "vanliga "maskor av garnet Lady från Järbo Garn
 

Så här blev till slut sonens mössa och sjal. Jag började om från början och kände mig till slut hyfsat nöjd. Sonen blev i alla fall jätteglad! Men å andra sidan sa han "wow" för alla julklappar han öppnade......

fredag 30 december 2011

Bortbjuden på nyårsmiddag............

 En vinflaska, den hemgjorda marmeladen eller de lyxiga chokladpralinerna känns ännu roligare att ge till värden/värdinnan om de är inslagna i en fin förpackning. Här kommer ett tips på hur man kan göra en fin presentpåse som kan varieras så den passar de flesta gåvor.


 

Använd gärna lite kraftigare papper. Vik ned en rak kant på längden som blir påsens överkant och limma med limstift.



Vik pappret på tvären men
spar en kant som viks och limmas.


Vik upp den bit som bildar botten på påsen, ju större delen är som viks upp desto bredare botten får påsen. Öppna bottendelen och vik enligt bilden.




För att göra botten viks bottenändarna
 omlott och limmas.


Påsen är klar att användas :-) 


lördag 17 december 2011

Goda men......

 
Jag älskar hemgjorda köttbullar men jag tycker det är urtråkigt att göra dem. I helgen gjorde jag i alla fall en liten sats. Tänkte bara tipsa om att det är väldigt gott att krydda köttbullesmeten med en klick senap av valfri sort (jag använder gärna grovkornig stark) samt ett par skedar äppelmos.

Dessa runda små underverk ska avnjutas med andakt till grönkål enligt fasters recept (kanske delar jag med mig av det längre fram.....) :-)

torsdag 15 december 2011

Ljus i mörkret..........

Redan när jag hämtar barnen strax efter klockan tre på eftermiddagen är det helt mörkt ute. Då är det ju urmysigt att komma hem och frossa i tända ljus. Jag tycker om att blanda olika typer av ljus och lyktor i olika höjder men jag håller mig gärna till något tema eller färg. Glaslyktorna på fot fyndade jag på ICA Maxi, den stora glaslyktan är från IKEA. Den höga träljusstaken kommer från Indiska men jag har målat den vit. Övriga minns jag inte, jag har rätt mycket lyktor och ljusstakar...... :-)

onsdag 14 december 2011

Bullar till lucia.........

 
 Till lucia är det ju ett måste med hembakta lussekatter. Jag valde i år att baka enligt äldre recept dvs utan att använda kesella och jag måste faktiskt säga att jag tycker de blir godare. Smör är helt enkelt godare än kesella!


Hederliga lussekatter

1 pkt jäst
200 gram smör
5 dl standartmjölk
2 paket saffran
1,5 dl sirap
17 dl vetemjöl (jag använde nog inte mer än 16 dl)
1/2 tsk salt
russin
1-2 ägg till pensling

Tillagning

Receptet ger ca 30 - 35 lussekatter

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme(37 grader).
2. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran. Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffran. Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).
3. Arbeta degen på ett bakbord eller en bänk tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
4. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
5. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.
6. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.


tisdag 13 december 2011

48 små paket.............


Barnens kalender består av ett snöre upphängt i trappen där det hänger lappar med datum fram till julaftonen. När paketen är öppnade hänger man upp en liten julprydnad. Kul och mysigt men nästa år måste jag komma på en annan lösning, 48 paket är mycket.....kanske kan de öppna varannan dag?


söndag 11 december 2011

Kanske kan bli bra.......


Håller på och försöker få till en sjal i Pippi-tema till sonen. Om jag lyckas, vilket är lite osäkert, så ska jag ge mig på att virka en mössa också. Använder mig av garnet Molly från Järbo garn.

fredag 9 december 2011

Minnen i rött.....


Som pricken över i gällande julstämning har jag hängt fram min röda favorittunika på sovrumsdörren. Trots att det inte är en mamma-tröja så gick det alldeles utmärkt att ha den under julen när jag var gravid. Den påminner mig verkligen om hur härligt det var att gå i väntans tider och all förväntan inför vad som komma skulle.....


onsdag 7 december 2011

Min dotters lykta.........


På barnens förskola har de tillverkat lyktor. Tänkte bara att jag ville visa hur söta lyktor man kan göra med hjälp av glasburkar, glitter och paljetter. Kul julpyssel för både mammor och barn!


måndag 5 december 2011

Stickat till dottern..........


Köpte tidigare i höstas fina mössor till barnen på Geggamoja Collection. I helgen hittade jag av en slump garn som passade bra till dotterns mössa. Så igår kväll stickade jag en enkel sjal till henne som hon ska få i adventskalendern. Jag använde garnet Molly (det turkosa) med stickor 9 och virkade sedan en kant med Lady (det mintgröna).
Från Järbo garn.

lördag 3 december 2011

Sovrummet i julskrud.........



Naturligtvis har jag fixat julmys i sovrummen också. Fyndade för några år sedan de rutiga påslakanen på rea-hyllan på ICA Maxi (....av alla ställen....). På golvet står ett par skokartonger och väntar på att kläs om i något fint papper. Stick-/virk-korgen står nära till hands också.


fredag 2 december 2011

Julfint i TV-hörnan............



Som jag tidigare nämnt så byter jag gärna textilier till advent. Det blir så härlig julkänsla av det. De mönstrade kuddfodralen köpte jag på IKEA för några år sedan. Den stora randiga kudden under fönstret har jag sytt av tyg från samma butik. Nack-kuddarna kommer från Åhléns. Pelargonen på bordet tog jag in från balkongen och planterade om för några veckor sedan, nu blommar den för fullt! Somrig blomma med julig färg.....

Saffranskaka till helgfikat............



Vid första advent vill jag egentligen fika på saffransbröd men denna gång blev det en saffranskaka. Mitt i all stress gick jag in på Tasteline och sökte på "mjuk saffranskaka" och första bästa recept som dök upp valde min dotter och jag att testbaka. Den blev jättegod! Ska absolut ätas samma dag den bakas men slinker ner även dagen efter :-)
Den kommer vi att baka igen!


Härlig saffranskaka

50 gram smör 
1,25 dl mjölk
2 st ägg 
2 dl socker 
1 paket saffran
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
ev russin

Tillagning
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en sockerkaksform.

2. Smält smöret och häll ner mjölken. Vispa ägg, socker och saffran pösigt och vänd ner i mjölkblandningen.

3. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll i formen (vi valde en med löstagbar botten och så stoppade vi i några russin också) och grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter (vi gräddade bara i 30 min). Låt kakan svalna innan du stjälper upp den på ett fat.

Recept: Josefin Ekman och Kristin Lundell
Tasteline


torsdag 1 december 2011

Förtjust i panel...........

Lampan är ett ihop-plock från IKEA. Ljuslyktan från Design House Stockholm

Hemma hos oss har vi öppen planlösning på det "sociala" planet. Jättehärligt. Men runt trappen ner var det, när vi flyttade in, väggar som inte var mer än en meter höga vilket gjorde det svårt att möblera som vi ville. Efter många om och men så har vi nu byggt på dessa väggar till en höjd av ca 160 cm. Det blev riktigt bra, vi kan möblera som vi vill men samtidigt så förstör väggarna inte den luftiga känslan. Vi valde att bygga på väggarna med färdig, vitmålad, liggande panel för att få lite mer lantligt rustikt. Funderar starkt på att byta ut fondväggen i sovrummet mot en hel vägg med denna panel.